Knedle. Aké typy existujú a k čomu chutia najlepšie?

Knedle určite patria k najobľúbenejším prílohám na tanieroch mnohých Slovákov. A aj keď mnohí z nich siahajú po tradičnej kysnutej knedli, výber je omnoho bohatší. Predstavíme vám teda základné druhy knedlí, ktoré si iste zamilujete.

Tradičné kysnuté knedle

Spomínané kysnuté knedle sú v našich končinách najbežnejšie. Na slovenských tanieroch a v ponukách reštaurácií sa s nimi stretávame denne. Aj keď na pultoch mnohých obchodov už nájdete knedle na nerozoznanie od domácich, domáca strava je predsa len domáca strava. Domáce kysnuté knedle pripravíte jednoducho z kila hrubej múky, soli, ½ litra mlieka, 30g droždia a vajíčka. Vypracované vykysnuté cesto jednoducho stačí uvariť v osolenej vode, kým knedľa nevypláva na povrch. Tieto tradičné knedle však nemusia slúžiť len ako príloha k rôznym omáčkam. Výborne sú napríklad plnené ovocím, či lekvárom. Posypte ich grankom alebo orechmi a pochúťka pre deti je na svete.

Žemľové knedle

Recept na žemľové knedle je tiež veľmi jednoduchý. Tieto knedle sú však úplne iné, ako klasické kysnuté. A to tak chuťou, ako aj výzorom! Potrebujete na ne 10 rožkov, 4 vajcia, 2 dcl mlieka, soľ, korenie, vegetu a petržlenovú vňať. Zo vzniknutého cesta vypracujete menšie knedle, ktoré varíte nad parou cca 10 minút. Tieto šťavnaté knedle sú skvelé nielen k omáčkam, ale aj k rôznym druhom soté. Vyskúšajte ich napríklad aj s divinou a brusnicovou omáčkou. Budete sa olizovať!

Zemiakové knedle

Zemiaky sú tradičnou slovenskou potravinou. Prečo ich teda nespojiť s knedľami? Na prípravu zemiakových knedlí potrebujete len 800 g zemiakov uvarených v šupke, 350 g hrubej múky, soľ a dve vajcia. Popučené zemiaky zmiešame s polovicou múky a pridáme vajcia. Zasypeme zvyškom múky a vypracujeme cesto. Tvarujeme knedle, ktoré varíme vo vode aspoň 15 minút. Tieto knedle sú ideálnou prílohou k mäsu a kyslej kapuste, prípadne ku kačke a červenej kapuste.

Toto sú základné recepty a typy knedlí, ktoré sa však dajú rôzne dopĺňať a upravovať. Pridať môžete napríklad cibuľku, hríby, nasekaný petržlen, či rôzne iné prísady podľa chuti. Vzniknú tak ďalšie vynikajúce obmeny knedlí.

 

 

Autorské právo: tobi / 123RF Reklamní fotografie